Alap taktikák

2013.05.03 11:16

Ez a cikk a hivatlaos oldal magyarított változata.

 

Ezek alap taktikák, amiket mindenki használhat a harcmezőn.

Ne döntögesd a fákat! Az ellenfél ebből megtudhatja a pozíciódat, még ha nem is lát.

Fordítsd a terepet a hasznodra! "Fedezékből tüzelés" vagy "Tűz és fedezékbe" ("sarokharc"). Keress szilárd fedezéket, mint például épület, szikla, domb vagy kilőtt tank. Gyere elő lőni, majd vissza a fedezékbe! Így sebezhetsz, majd védve vagy, amíg újratöltesz.

Fordítsd előnyödre a domborzatot! Védheted magad, ha "hull down" módban harcolsz az emelkedőnél. Ez azt jelenti, hogy a tankod hasa (hull) az emelkedő fedezékében van, így csak a tornyodat tudják lőni. Dugd ki a tornyod, míg lősz, majd vissza a domb fedezékébe! Ez a taktika kimondottan az amerikai tankoknak jó, vagy amelyeknek a tornya keményebb a hasánál.

Ne mutasd meg magad több ellenfélnek egyszerre! Úgy helyezkedj, hogy míg támadsz, egyszerre csak egy ellenfél vehessen célba!

A hegygerinc tetején lévő tankok különösen sérülékenyek. A hasuk alját mutatják az ellenfélnek, és még a tüzet se tudják viszonozni. Itt különösen célszerű leláncolni őket, hogy teljesen védtelenek legyenek.

Magasról tüzelni kockázatos, de kifizetődő lehet, mert az ellenfél gyenge felső részét támadhatod.

Támadd az ellenfél gyenge oldalát és hátulját, főleg a lassú célpontokét! A tankok legkeményebb páncélja elöl van, oldalt gyengébb, hátul a leggyengébb. A gyors medium tankok a heavyket is legyőzhetik, ha az oldalába kerülnek, és a gyenge pontjait támadják, míg az a lassú toronyforgás miatt nem tud tüzelni. Ez különösen egy-egy elleni harcban hatásos nyílt terepen, ahol kevés a fedezék.

A T34 számára kockázatos ez a manőver, mert a Tigris leláncolhatja. Ez a taktika könnyebb két gyors tankkal, míg a heavy az egyikkel van elfoglava, a másik mögé tud kerülni. Dombosabb pályán könnyebb dolguk van a magányos medeknek, mivel a fedezékek miatt "láthatatlanul" az oldalába kerülhetnek a célpontnak.

Ne engedd, hogy megkerüljenek! (Egy-egy ellen). Ha egy ellenfél megpróbál mögéd kerülni, forgasd felé a tank testét, miközben tolatsz! Ez arra kényszeríti, hogy nagyobb ívben kerüljön téged, az oldalát mutatva, míg ő a frontodat tudja csak támadni.

Ne engedd, hogy megkerüljenek! (Több ellenfél / még hatékonyabb előremenetben hátrálni). Ha többen próbálank mögéd kerülni, tolass hátra, hogy mindkettőjük számára tovább tartson a kerülés, és legalább az egyiket lőni tudd. Ami még fontos, hogy csak az egyik ellenfelet lődd, amig meg nem semmisíted!

A leláncolással (tracking) megbéníthatod az ellenfeled mozgását addig, amíg a legénysége meg nem javítja. Ezt elérheted ütközéssel, vagy ha a lánctalpát lövöd. Ha nyílt terepen láncolod le, úgy megkönnyítheted a tüzérségünk dolgát! Ha vannak körülötted csapattársak, és az ellenfél kijön a fedezéke mögül, láncold le! Így minden csapattárs rálőhet, újra leláncolhatja, akár meg is semmisíthetik, míg képes lenne fedezékbe vonulni.

A 6.4-es patch óta megváltozott a láncolás mechanikája. Elöl és hátul lőve a lánctalpat könnyebb valakit leláncolni, mint oldalról.

A páncélvadászok frontális megtámadása szörnyű halálhoz vezethet, mivel nekik elől a legnagyobb a páncvéluk, és a legtöbb döntött is, valamint erős ágyúval rendelkezik, de a gyenge középső és hátső páncél, valamint, hogy nem tudnak oldalra, illetve hátra lőni, azt jelenti, hogy a legtanácsosabb leláncolni őket, és oldalba kerülni. Megjegyezzük, hogy néhány TD rendelkezeik lassan forgó toronnyal, de velük is könnyen el lehet bánni, ha leláncoljátok őket.

Nagyobb az esély a túlélésre, ha összefogtok. Ez különösen igaz 2-3 fős szakaszokra. Még ha rossz a taktika, akkor is jobb összefogva, mint nélküle. Ez csak akkor jelent hátrányt, ha a csapat legnagyobb része egy irányba megy, esélyt adva az ellenségnek a másik oltalról való áttörésre.

Egyszerre csak egy célpontot lőjetek. Addig lőni egy célpontot, amíg meg nem semmisül, jobb taktika, mintha minden ellenfélt sebeztek egyszerre, mivel a kevés HP-val rendelkező ellenfél is tud még lőni.

Válogasd meg a célpontjaid. Tudd, hogy Heavy, Medium, vagy TD vagy! Például ha Heavy tankkal vagy, ne vesztegesd az időd az ellenfél könnyű tankjainak megölésére, a te feladatod a hozzád való célpontok kiiktatása. Medium tankkal ugyanaz a helyzet, ne pazarold a lőszert azokra, akiket úgysem tudsz átütni, támogasd a nehéz tankjaitokat, oda menj, ahol legnagyobb szükség van rád. Kivételt képez, ha az ellenfél light tankja spotol téged az artinak, vagy foglalja a bázist. Így mindkét esetbenez a tank legyen az elsődleges célpont!

Használd a páncélozottabb csapattársakat fedezéknek, különösen, ha heavy-k mellett töltesz be támogató tank szerepet. Maradj életben minél tovább mögöttük, ne blokkold őket a mozgásban. Ne legyél kiszámítható!

A mozgó célpontok elé lőj!. A World of Tanksban, miután lőttél, a lövedék előre kiszámított úton halad, (gravitáció létezik, de a lövedékre nézve elhanyagolható, szóval azt célozd, amit el akarsz találni) ami időbe telik (minél gyorsabb a lövedék annál egyenesebben halad). Ez azt jelenti, hogy ezt az időt bele kell számítani a célzásba. Ha jól kalkulálsz, az ellenfél beleszalad a lövedékedbe. Ez függ a lövedék sebességétől, a tank sebességétől, és a lagtól.


Lehet, hogy szégen a futás, de hasznos. Ha keresztbe tettek a taktikádnak, ahelyett, hogy öngyilkosan mennél előre, vonulj vissza, és tervezd újra.

Forgasd a tankod, hogy csökkentsd a behatolás szögét! A tank elforgatása (30-40 fokkal) Az ellenféllel szemben csökkenti a behatolás szögét, így nagyobb az esélye a lepattanó lövedéknek, valamint hogy nem tud majd átütni. Ez csak akkor hatásos, ha messze levő ellenfél lő téged, vagy 1-1 elleni harcban.


Támadásnál dolgozzatok össze! Mig az egyik csapat előről támad, a másik kerüljön az ellenfél mögé.


Nyílt területen mozogj folyamatosan! Egy álló tank mindig könnyű célpont. Gyors megállás vagy lassítás, célzás, tűz, és mozgás tovább újratöltés alatt.

Miközben mész, próbálj fedezék közelében haladni! Sokszor öngyilkosság elhagyni a fedezéket. Ha mégis elő kell jönni, próbálj kiszámíthatatlanul mozogni, amíg ismét fedezékbe nem érsz.

Figyelj oda az ellenfél csali-taktikáira, és tanuld meg, hogy fordíthatod a hasznodra. Ismerd a pályát, hogy hol vannak a legjobb spot pozíciók, és a mesterlövész helyek.

Őrült taktikák

Ezek kockázatos taktikák, amiknek nincs valóság-alapjuk.

Tégy kockára mindent, menjetek az egész csapattal egy irányba! Amikor elindul a csata, az ellenfél csapata több részre oszlik, de ti támadjatok mind egy irányból! Jó időzítéssel, és szerencsével könnyen át tudjátok verekedni magatokat a védőiken, és elfoglalhatjátok a bázisukat, még mielőtt visszaérnének, vagy elfoglalnák a tietekét. Ezt sürűn "rush" -nak nevezik.

A kis tankokkal szorítsd be a nagyokat, hogy kiszolgáltasd őket így a tüzérségünknek. Ez a taktika már nem olyan hatékony, mint régen, mert most már a nagy tankok el tudják tolni a kisebbeket, így kiszabadulhatnak.

Használd pajzsként a feláldozható tankokat! A csatában az alacsonyabb tierű tankokat tudod pajzsként használni magad előtt, hogy védjék a tankod hasát. A kis tankok roncsait tudod magad előtt tolni, mint egy mobil pajzsot.


Egyéb taktikák


Van egy másik lehetőség ahelyett, hogy előbújsz a fedezékből a frontoddal, lősz, majd visszahúzódsz, mégpedig az, hogy a képen látható módon az oldaladat mutatod, míg a frontod a fedezék takarásában marad. Ebben a helyzetben a tankod frontja helyett az oldaladat tudják lőni, de olyan szögből, hogy nagy eséllyel lepattan a lövedék. Így ki-be mozognod se kell. Ez a taktika különösen a német, szemből kigyújtható tankoknak kedvez. Sokszor előnyösebb így beállni, a hátrányokat leszámítva.

A fő hátrányok:

  • Csak egy ellenféllel szemben hatásos.
  • Lövések között nem tudsz fedezékbe vonulni.
  • A tankod egész oldala ki van téve a "splash damage"-nak. (Arty sebzése)
  • A szög nem segít HE lövedékekkel szemben.